La Tribunalul Sălaj începe astăzi procesul celei mai mari explozii produse de gazele naturale, în ultimii ani, în România. Sursa: Arhiva EvZ
1 /.
În urmă cu un an, o lună şi opt zile, blocul E24 de pe strada Voievod Gelu din Zalău a sărit în aer, din senin şi fără ca vreun semn să prevestească tragedia. Singura concluzie la care au ajuns organele de anchetă după tot atâta timp este că explozia s-a datorat unei acumulări de gaze în subsolul blocului care s-a datorat unor scurgeri de la conducta stradală, neprotejată catodic împotriva coroziunii.
Explozia din 14 septembrie a fost atât de puternică, încât apartamentele de la etajul unu şi doi s-au prăbuşit peste cel de la parter. Pereţii grei de câteva tone au fost aruncaţi la zeci de metri. Atunci au murit striviţi doi tineri, Vlad Paul Sălăjan, 20 de ani, şi Diana Satmari, 14 ani. Sora fetiţei, Laura Satmari, care a scăpat cu viaţă, a fost deja operată de cinci ori şi a fost încadrată de autorităţi în gradul unu de handicap. Tragedia s-a soldat şi cu rănirea gravă a altor zece locatari ai blocului blestemat.
Plătesc chirie la ANL
Toţi locatarii fostului bloc E24 din Zalău au ajuns, peste noapte, din proprietari chiriaşi. Eugenia Sălăjan, mama tânărului de 20 de ani decedat, spune că nu doreşte să se răzbune pe nimeni şi că tot ce-şi doreşte este o locuinţă. „Eu nu vreau decât să am o casă, că de liniştea care ne-au luat-o nu vom mai avea parte niciodată. Nu vrem să batjocorim pe nimeni, şi nu vrem să facă nimeni puşcărie“, a spus Eugenia Sălăjan.
„Au primit apartamente cu o cameră într-un bloc ANL, unde plătesc chirie. Aceşti oameni trag acum nădejde în justiţie ca procesul care are loc să se termine cât mai repede şi să-şi refacă viaţa. La câteva zile de la explozie, cei de la E.ON Gaz au promis că, dacă expertizele realizate vor dovedi vinovăţia l