Comisioanele percepute de administratorii de pensii private din contributiile platite de clienti reduc pensia finala si din acest motiv trebuie sa fie stabilite la niveluri scazute, arata un raport al Comisiei Europene (CE) asupra sistemului de pensii private din UE, intitulat "Sistemele private de pensii si contributia acestora la pensii adecvate si sustenabile".
"Comisioanele de gestiune pentru pensiile private au efect negativ asupra beneficiilor ce vor fi platite ulterior.
De exemplu, un comision anual de 1%, perceput de-a lungul unei perioade de 40 de ani, reprezinta la momentul pensionarii 18% din totalul contributiilor. Din acest motiv este necesar ca taxele sa fie scazute pentru a asigura un nivel corespunzator al pensiilor si pentru a incuraja inrolarea in astfel de sisteme", afirma autorii studiului.
In sistemul de pensii private (pilonul II) din Romania, lansat in septembrie anul trecut, cei 14 administratori prezenti acum pe piata le percep clientilor un comision anual de 2,5% din contributii.
La acesta se adauga alte comisioane percepute din activul fondului de pensii. Valoarea contributiei platite acum de participantii fondurilor de pensii private este de 2% din salariul brut lunar, aceasta urmand sa fie majorata cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani.
"Guvernele au un rol esential in pastrarea la un nivel redus a costurilor suportate de participantii la sistemul de pensii private, facilitand astfel acumularea de capital suficient pentru pensia viitoare. Provocarea pentru guverne este cum sa reglementeze taxele astfel incat pensiile private sa fie atragatoare atat pentru clienti, cat si pentru administratorii de fonduri", se precizeaza in studiu.
La sfarsitul lunii septembrie, fondurile de pensii private obligatorii din Romania aveau active de 498,3 mil. lei si 3,77 milioane de participanti cu contributiile platite