Şedinţa comună a guvernelor ungar şi român s-a finalizat prin iniţierea unor proiecte de interes pentru cele două ţări, privind transporturile şi cooperarea la frontieră. Discuţiile s-au axat mai ales pe probleme de infrastructură. Tăriceanu a criticat modul în care Bechtel construieşte autostrada Transilvania. Guvernul în formulă restrânsă - premierul şi şapte miniştri (Învăţământ, Justiţie,Cultură, Telecomunicaţii, Externe, Lucrări Publice şi şeful Cancelariei) - a fost întâmpinat, ieri-dimineaţă, pe treptele Primăriei din Szeged de şeful guvernului ungar Ferencz Gyurcsany.
Fiecare ministru a avut locul însemnat pe covorul roşu, cu etichete de hârtie purtând numele şi funcţia. Circulaţia a fost oprită pentru câteva zeci de minute cât cele două guverne, aşezate în fotografie de familie pe trepte, au primit salutul gărzii de onoare militare. Este cea de-a patra şedinţă de guvern comună româno-ungară, în tot atâţia ani.
Relaţia cu Ungaria, ca o logodnă
“Nu ştiu dacă ştiţi, dar ne aflăm într-o sală de căsătorii. O simbolistică semnificativă pentru relaţia dintre două naţiuni. Chiar dacă nu ne-am căsătorit, cu toate că domnii miniştri de Externe s-au salutat extrem de cordial, cooperarea dintre cele două naţiuni este atât de strânsă pe cât se poate”, a declarat premierul Ferenc Gyurcsany. “Nu putem spune că ne-am căsătorit, dar putem spune că măcar este o logodnă. Mai avem timp de căsătorie în anii următori”, a spus şi Tăriceanu.
Gyurcsany a ţinut să laude colaborarea cu omologul său, iar prim-ministrul român a observat o evoluţie netă a relaţiilor bilaterale, arătând că, astăzi, cele două Guverne au întâlniri „prieteneşti”.
Parlamentul nu va adopta în această legislatură, statutul minorităţilor, i-a răspuns Tăriceanu unui jurnalist ungar. La rândul său, premierul ungar a spus că „factorii din Unga