Îndrumarul care va fi lansat mâine la Târgul de Turism de la Romexpo conţine şi obiective care nu pot fi vizitate. Turiştii care se vor ghida după harta turistică a Bucureştiului vor descoperi că singurul Centru de Informare Turistică, situat în Pasajul Universităţii, nu există. Ceea ce putea însemna primul pas către un turism de bun-simţ făcut de Primăria Capitalei, şi anume tipărirea unei banale hărţi a Bucureştiului, a sfârşit într-o harababură.
Obiective aproape imposibil de vizitat, trasee dificil de parcurs şi o adresă a singurului Centru de Informare Turistică care deocamdată nu există sunt cele mai flagrante erori. „Centrul va fi gata atunci când se vor finaliza lucrările la Pasajul Universităţii, pentru că acolo îi este sediul”, a explicat Cristian Petrescu, directorul Direcţiei de Dezvoltare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
Turiştii vor merge la noroc
Problema nu este a hărţii, realizate de o companie austriacă, cu zeci de ani vechime în domeniu, după modelul ghidului turistic al Vienei, ci a coordonării informaţiilor. Orice turist care va lua gratis unul dintre cele 100.000 de exemplare tipărite anual şi va alege unul dintre cele 16 obiective recomandate de municipalitate să fie vizitate va descoperi că în aproape jumătate dintre acestea nu va avea acces.
De pildă, sediul Ministerului Agriculturii, Arcul de Triumf, Primăria Municipiului Bucureşti sau Palatul Cotroceni sunt locuri fie închise, fie restrictive faţă de grupurile de turişti. Probabil de aceea nu a fost trecut niciun contact sau vreun program de vizitare în dreptul obiectivelor turistice. Astfel, majoritatea sunt nişte clădiri, monumente, ziduri bune de admirat din stradă.
„Primăria ne-a cerut bani”
Singura hartă turistică a Bucureştiului, care există în prezent pe piaţă, dar car