Autorităţile române apreciază că abia într-un an se pot afla posibilităţile pentru plata tratamentelor din spitalele din Ungaria. Sistemul decontării nu poate funcţiona acum din cauza preţurilor diferite în cele două ţări. Guvernul României şi cel al Ungariei au discutat, la şedinţa bilaterală de ieri, de la Szeged, despre posibilitatea ca românii sau ungurii care merg la spitalele din ţara vecină să beneficieze de banii de la Casele de Asigurări, de stat. Ministrul Sănătăţii din România, Eugen Nicolăescu, admite faptul că tot mai multe persoane din zona de vest a ţării apelează la serviciile medicale din Mako, Szeged, Debrecen sau chiar Budapesta.
Cu toate acestea nu ştie când ar putea fi funcţional un sistem de decontare a cheltuielilor în euroregiune. „Ne-am propus ca într-un an să constituim un grup de lucru care să încerce să găsească posibilităţi de decontare a cheltuielilor. Rămâne ca acest grup de lucru să spună cum e mai bine”, a spus Nicolăescu.
Românii fac comisii şi analize
Ministrul român al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu încurajează funcţionarea acestui sistem din cauza diferenţelor care există în domeniul sanitar din cele două ţări. „Sunt diferenţe de tarife, chiar de calitate şi trebuie să asigurăm un standard de calitate. Până nu avem aceste standarde nici nu poţi avea pretenţia să ceri, să ai pretenţii de la cealaltă ţară”, a spus ministrul Sănătăţii. Paşii pe care trebuie să-i urmeze fiecare ţară pentru a putea colabora la nivelul Caselor de Asigurări de Sănătate încep cu un sistem informatic performant şi care să fie comun în zona transfrontalieră.
„Trebuie să avem sisteme informatice care să funcţioneze transfrontalier, între Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, apoi trebuie să vedem ce paşi avem de făcut mai departe”, a precizat Nicolăescu. Conducerile judeţelor Timiş şi Csongrad (U