Evenimentul bianual dedicat arhitecturii oferă soluţii pentru nişte oraşe mai frumoase. Între 15 octombrie şi 15 noiembrie, la Bucureşti se desfăşoară cea de a opta ediţie a Bienalei de Arhitectură, în cadrul căreia se vor decerna şi Premiile Naţionale pentru Arhitectură şi Design. Iniţiată de Uniunea Arhitecţilor, Bienala de Arhitectură Bucureşti (BAB) este organizată, din 2006, de către echipa revistei “Arhitectura” şi are rolul de a expune pentru specialişti şi pentru public cele mai interesante proiecte de urbanism şi arhitectură din România.
În acelaşi timp, facilitează cunoaşterea tendinţelor internaţionale ale domeniului prin expoziţii ale unor arhitecţi din străinătate, conferinţe sau mese rotunde la care participă nume importante din întreaga lume. Nu în ultimul rând, Bienala medaliază “cea mai bună arhitectură realizată în ultimii doi ani de arhitecţii români din ţară şi din străinătate, după criteriile unui juriu internaţional”.
Şase aspecte ale arhitecturii de azi
Opt expoziţii se înscriu în programul Bienalei, care a debutat cu selecţia celor mai bune lucrări, dintre care vor fi decise şi câştigătoarele ediţiei. Generosul spaţiu al Galeriei 3/4 de la Teatrul Naţional adăposteşte nucleul evenimentului, expoziţia-concurs, care cuprinde şase secţiuni: arhitectură I (cu o suprafaţă construită sub 1.000 mp), arhitectură II (cu o suprafaţă construită peste 1.000 mp), urbanism, amenajări interioare şi design, restaurare şi reabilitare, publicaţii de arhitectură.
Proiectele au fost selectate de un juriu de specia-litate, precedat anul acesta, în premieră, de un arhitect străin de prestigiu, spaniolul Manuel Bailo din Barcelona, şi format din Hrvoje Njiric (Croaţia), Adrian Florin Ionaşiu (Timişoara), Ildiko Mitru (Baia Mare), Gabriel Roşca (Sibiu), Zsolt Tovissi (Miercurea Ciuc), Ştefan Ghenciulescu (B