Noul sezon de negocieri anuale intre retelele de retail alimentar si furnizori, care incepe spre finalul lui 2008, ar putea avea ca punct de plecare reglementari mai restrictive pentru comercianti.
Dupa ce comisia de ancheta din Parlament a prezentat rezultatele investigatiei realizate in comertul cu dominanta alimentara, Camera Deputatilor a decis elaborarea unei ordonante de urgenta care sa aduca reglementari noi in domeniu.
"Codul de bune practici (semnat in iulie de retaileri si procesatori din industria alimentara - n. red.) va fi transpus in proportie de 90% intr-o lege care ne asteptam sa intre in vigoare din luna noiembrie, putand fi perfectata ulterior. Este o solutie rapida care vizeaza reglementarea pietei si care credem ca poate corecta punctele semnalate de comisia de ancheta in retail", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara).
Una dintre concluziile anchetei parla-mentare a fost faptul ca, dincolo de as-pectele pozitive evidente, comertul modern are si o serie de capcane si riscuri asociate pe termen mediu si lung.
"Unul dintre cele mai importante aspecte sesizate de catre furnizori si producatori a fost cel referitor la impunerea de catre marile retele comerciale a unui pret minim obligatoriu pentru furnizori in relatiile cu alti comercianti, lucru care, in opinia acestora, duce la influentarea pretului pietei", se arata in raportul comisiei de ancheta privind acuzatiile de concurenta neloiala si practica monopolista practicate de supermarketuri.
Sorin Minea a mai declarat ca cele mai importante schimbari pe care le va aduce noua lege sunt posibilitatea furnizorilor de a negocia impotriva taxelor de listare in retelele de magazine si includerea in pretul de achizitie a diferitelor taxe percepute de retailerii mari.
Negocierile anuale intre retelele