Presati de inflatia galopanta, strategii bancii centrale de la Budapesta au decis mentinerea dobanzii de referinta chiar si in conditiile unei blocari a pietei de creditare.
Andras Simor, guvernatorul institutiei, a declarat ca o "interventie" care sa tempereze deprecierea din aceasta luna cu 10% a forintului maghiar in raport cu moneda unica ar fi "nejustificata", in special din cauza faptului ca nu se stie foarte clar daca tendinta de scadere va fi una de durata, scrie Bloomberg.
Un numar mic de analisti au afirmat ca membrii consiliului pentru politici monetare al bancii centrale ar trebui sa majoreze dobanda pentru a mai reduce din impactul noului val de fluctuatii financiare de la nivel international care a afectat Ungaria mai puternic decat cel anterior.
Ungaria a progresat "in mod substantial" in ceea ce priveste reducerea vulnerabilitatilor care au dus la deprecierea forintului si nu ar trebui sa inregistreze probleme in a-si finanta deficitul si datoriile, a declarat Simor intr-un interviu acordat televiziunii publice maghiare M1 marti, in Budapesta.
"In acest moment consideram ca o interventie ar fi nejustificata", a mai spus guvernatorul bancii centrale, care a adaugat ca "nu avem in vedere fluctuatiile pe termen scurt ale preturilor, ci tendintele economice pe termen lung".
"Nu ne putem da seama acum daca aceasta reprezinta o tendinta pe termen lung sau o schimbare de scurta durata. Interventiile reprezinta un instrument extrem de important pe care nu il utilizam foarte mult, dar pe care il avem totusi", a precizat acesta.
Actiunile, obligatiunile si moneda nationala ungara au scazut puternic saptamana trecuta, pe fondul numarului mare de imprumuturi in valuta realizate atat de oameni de afaceri, cat si de consumatorii obisnuiti, care, impreuna cu cresterea economica scazuta si cu cel mai ridicat deficit bugetar d