Criza creditelor si schimbarea neasteptata a pietei bursiere i-au facut pe americani sa se gandeasca la probabilitatea unei depresiuni economice.
Insa economistii sunt ingrijorati de un alt fenomen: deflatia.
Pretul actiunilor de pe piata bursiera a scazut drastic in ultimele luni. La fel si pretul petrolului. Multi americani considera cumplita prima scadere, dar declinul pretului petrolului este ca o raza de soare in vremuri intunecate, scrie CNN Money.
Insa ambele scaderi de pret ar putea contribui la amplificarea unei preocupari a economistilor - deflatia. In termeni simpli, deflatia reprezinta opusul inflatiei: are loc atunci cand preturile pentru o categorie larga de produse incep sa scada, in loc sa creasca.
Intrucat consumatorii se confrunta cu preturi ridicate ale benzinei si alimentelor, ideea unei deflatii ar putea fi atractiva, insa economistii din toata lumea o considera inspaimantatoare.
"Cand preturile incep sa scada din cauza lipsei de cerere, ele ar putea scadea sub costurile de productie", a declarat Bernard Baumohl, director executiv la Economic Outlook Group. "Companiile nu au alternativa: trebuie sa reduca productia si sa concedieze o multime de angajati. Acest lucru va reduce si mai mult cererea. Vom ajunge la aceasta spirala descendenta a preturilor", a adaugat economistul.
Majoritatea economistilor accentueaza faptul ca actualele conditii economice nu indica inca prezenta deflatiei, nici macar iminenta acestui fenomen. Indicele preturilor de consum a aratat ca nu a existat o crestere a preturilor in septembrie. Insa preturile au crescut cu 4,5% in ultimele 12 luni. Baumohl considera ca exista un risc al deflatiei de 10 -15%, dar nu mai mult de 20%. Mai mult, el a declarat ca s-a gandit la un risc mai mic de 5% al unei deflatii, cu numai o luna in urma.
Criza de pe piata creditelor, declinurile recente de