Răzvan Kerekeş va împlini, peste două zile, nouă luni. Au fost nouă luni grele pentru micuţul care, imediat după naştere, a primit diagnosticul de „limfangiom chistic submandibular”. Sub denumirea medicală complicată se ascunde o boală rară şi multă durere. Chisturi, vase de sânge şi noduli care înglobează glanda submandibulară şi se extind până la rădăcina limbii. Din cauza limfangiomului, limba este inflamată şi îi iese din gură.
"În timpul sarcinii nu am avut probleme, nici măcar greţuri. La fiecare ecograf, medicul ginecolog zicea că sarcina se dezvoltă foarte bine. La naştere am avut neplacuta surpriză să aflăm că bebeluşul nostru suferă de o boală foarte rar întâlnită", îşi aminteşte mama lui Răzvan, Alexandrina Kerekeş.
La primul ecograf s-a stabilit mărimea limfangiomului, iar următoarele au arătat o creştere semnificativă.
"Cu toate acestea, doctorii evitau să ia o decizie în ceea ce priveşte operaţia sau tratamentul, motivând că este un caz foarte rar şi că ei nu am mai întâlnit în decursul carierei decât la copii mai mari de 8-12 ani", precizează Alexandrina Kerekeş.
Văzând lipsa de reacţie a medicilor români, aceasta a contactat nişte prieteni din Austria, împreună cu care a stabilit o programare la Clinica AKH din Viena, la profesorul universitar doctor F.Watzinger.
Analizele efectuate aici au confirmat diagnosticul pus de medicii români. Familia Kerekeş a aflat însă că se putea interveni chirurgical de la vârsta de trei săptămâni, cu riscul de a se reface limfangiomul.
Soluţia găsită de medicii austrieci a fost "injectarea unei substanţe foarte puternice care să "îngheţe" limfangiomul şi să îl usuce". Cu ajutorul acestui tratament, nu va fi necesară o altă intervenţie chirurgicală pentru limbă, iar, în viitor, Răzvan ar putea vorbi şi mânca normal. Lipsa banilor îi p