Imprumuturile contractate de guvernul britanic luna trecuta au inregistrat un nivel record de 8,1 mld. lire sterline (circa 10,5 mld. euro), peste nivelul de 4,7 mld. lire inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit institutului de statistica de la Londra, citat de BBC News.
Volumul total al creditelor contractate pe parcursul acestui an de guvernul britanic a ajuns la 37,6 mld. lire sterline (48 mld. euro), acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat din 1946 incoace. In acelasi timp, guvernul a declarat ca va continua sa investeasca bani pe segmentul lucrarilor publice in incercarea de a preveni o alunecare in recesiune a economiei.
"Chiar inainte ca pericolul recesiunii - daca acesta chiar exista - sa-si faca simtita prezenta guvernul imprumuta sume uriase de bani. Cu siguranta ca odata cu adancirea turbulentelor, imprumuturile vor creste si mai mult", a declarat economistul Hugh Pym.
Totusi, premierul Gordon Brown a insistat asupra faptului ca economia britanica ramne stabila si are capacitatea de a evita un declin accentuat. "Marea Britanie nu se poate izola de turbulentele existente pe pietele globale", a declarat Brown.
"Dar odata cu reducerea dobanzilor si cu scaderea presiunilor inflationiste pe parcursul anului viitor este de asteptat ca indicatorii macroeconomici sa revina la normal", a adaugat acesta.
Statisticile oficiale asteptate pentru perioada urmatoare ar putea indica o restrangere a economiei britanice in trimestrul trei, prima inregistrata din 1992 incoace. Ministrul de finante Alistar Darling estima in martie anul acesta ca volumul total al creditelor contractate de guvern ar putea urca la 43 mld. lire in anul fiscal in curs.
Totusi, unii analisti considera ca volumul datoriilor acumulate de executivul de la Londra ar putea ajunge la 60 mld. lire in acest an.
Si asta in conditiile in care