Foamea de lei a mentinut dobanzile interbancare la niveluri de criza: de la 50% pana la 120% pe an.
Criza dobanzilor uriase de pe piata monetara a continuat ieri sub presiunea cererii de lei venite de la bancile straine care au incercat saptamana trecuta sa atace leul si inca nu si-au inchis pozitiile in speranta ca isi pot diminua pierderile provocate de tactica BNR.
Rata medie a dobanzii ROBOR pe o zi s-a mentinut la peste 50% pe piata interbancara, in timp ce bancile cautau solutii pentru ca acest cost sa nu se transfere asupra clientilor care au credite in lei cu dobanda indexata. In schimb, strainii au acceptat sa plateasca si dobanzi de 120% la operatiunile de swap (schimb de valute la termen).
Sub presiunea exercitata de foamea de lei, euro a coborat mai departe, BNR calculand un curs de 3,6207 lei, cu aproape 5 bani sub nivelul de luni.
Chiar daca atacul speculativ asupra leului a esuat, explozia dobanzilor la lei afecteaza si bancile, si clientela locala, mai ales ca nimeni nu stie cat timp poate dura actuala conjunctura care a luat piata complet prin surprindere.
"Poate ca aceasta situatie are sens la nivel macro, ii penalizeaza pe speculatori, insa in acelasi timp ii omoara pe clientii locali. Trebuie vazut pana unde este impinsa aceasta situatie. Noi cautam mijloace pentru a reduce efectele acestei crize asupra clientilor, insa aceasta presupune modificari ale unor aplicatii informatice complexe care vizeaza sute de mii de clienti si este greu sa le facem peste noapte, plus ca ne lovim si de aspecte legale cand vine vorba de limitarea dobanzii. Speram ca situatia sa se rezolve mai repede decat viteza noastra de reactie", a comentat pentru ZF Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, afirma ca este prematur de evaluat impactul maj