La mai puţin de două săptămâni de alegerile generale din SUA (4 noiembrie), cele mai pesimiste dintre sondaje îi atribuie democratului Obama un avans de zece procente în faţa lui McCain, în timp ce altele merg chiar pe o diferenţă de până la 15%. Potrivit sondajului realizat de un centru de cercetare independent (Pew) şi citat de AFP, Barack Obama ar obţine 52% din intenţiile de vot la nivel naţional, în timp ce republicanul John McCain – doar 38%. Democratul şi-a sporit avansul după fiecare dintre cele trei dezbateri faţă în faţă cu republicanul şi reuşeşte să le inspire mai multă încredere americanilor în ceea ce priveşte rezolvarea crizei economice şi chiar a luptei împotriva terorismului şi a gestionării situaţiei din Irak.
Obama conduce acum detaşat şi în preferinţele tinerilor, ale americanilor de culoare şi ale hispanicilor. Dar, şi mai important decât atât, a reuşit să mai cucerească 3% dintre independenţi şi 2% dintre femei.
„Efectul Bradley”
Există, totuşi, analişti americani care avertizează că această diferenţă uriaşă în sondaje nu este, neapărat, şi reală. Aceştia aduc aminte, aşa cum notează publicaţia Newsweek, că s-ar putea repeta istoria de la cursa pentru funcţia de guvernator al Californiei, din 1982. Tom Bradley, cel care fusese primar al Los Angeles-ului de cinci ori până atunci, a pierdut cursa pentru California, în ciuda faptului că toate sondajele indicau o victorie zdrobitoare a sa. Explicaţia a fost că votanţii albi nu au răspuns onest la sondaje pentru a da „dovadă de corectitudine politică” faţă de Bradley (candidat de culoare) şi că, ulterior, au votat pentru candidatul alb. (E. F.)
La mai puţin de două săptămâni de alegerile generale din SUA (4 noiembrie), cele mai pesimiste dintre sondaje îi atribuie democratului Obama un avans de zece procente în faţa lui McCain, în timp ce altele merg chiar pe o diferenţă de