Ideile lui John Maynard Keynes cu privire la salvarea capitalismului de capitalism in sine par sa aiba o relevanta in crestere, scrie Financial Times.
"Am ajuns intr-un punct critic", scria John Maynard Keynes in martie 1933. "Vedem cu claritate abisul catre care duce calea pe care o urmam in prezent. "
In conditiile in care intreaga lume este zguduita de o prabusire a pietelor de actiuni similara cu cea din 1929 si de o criza bancara asemanatoare cu cea din 1931, cuvintele lui Keynes reprezinta o evaluare corecta a pericolelor cu care ne confruntam din nou. Keynes, a carui misiune de-o viata a fost sa salveze capitalismul de capitalism in sine, se bucura acum de o mai mare relevanta decat in orice alt moment de la moartea sa in 1946.
Influenta sa poate fi observata peste tot: in pachetul de stimulente pe care Barrack Obama intentioneaza sa-l lanseze, de exemplu. Cand George W. Bush a declarat ca planul administratiei sale de a prelua participatii in cadrul bancilor "nu are drept intentie preluarea pietei libere, ci prezervarea acesteia", acesta ar fi putut foarte bine sa-l citeze pe Keynes in mod direct.
Keynes respingea marxismul, insa credea ca economia de piata poate supravietui numai daca aceasta castiga sprijinul publicului prin imbunatatirea nivelului de trai.
Rolul economistilor, credea Keynes, era cel de protectori ai "posibilitatii civilizatiei" si niciun alt economist nu a fost mai potrivit decat el pentru acest rol.
Lionel Robbins, care a condus London School of Economics, il descria pe Keynes drept "unul dintre cei mai remarcabili oameni care au trait vreodata", depasit in acele vremuri numai de Winston Churchill. Chiar si Friedrich Hayek, cel mai important adversar al lui Keynes, il descria pe acesta drept "singurul om cu adevarat mare pe care l-am cunoscut, pentru care am avut o admiratie fara margini".
Felul sau