Guillermo Amann, seful personalului in cadrul unei companii manufacturiere spaniole specializata in productia de componente electrice, se pregateste deja pentru vremuri mult mai grele.
Ormazabal, compania la care lucreaza, isi va injumatati productia destinata pietei locale anul viitor, iar la nivel mondial productia va fi redusa cu 35%, conform declaratiilor acestuia.
Planurile de salvare a sectorului bancar anuntate saptamana trecuta de o serie de guverne europene precum si pachetul separat propus de Nicholas Sarkozy, presedintele Frantei, a carui menire era sa ajute sectorul industrial, au venit prea tarziu pentru a mai avea un impact notabil asupra Ormazabal sau a altor sute de companii din sectorul industrial. "In pofida faptului ca deciziile vor fi binevenite, ele nu vor avea efect pe termen scurt", este de parere Amann.
Perspectivele pe termen scurt pentru economia europeana par clare: incetinire economica prelungita sau poate chiar recesiune in mare parte din tarile de pe vechiul continent.
Pana nu de mult, comenzile abundau, acum registrele nu mai apar atat de pline sau de "sanatoase", iar numarul rapoartelor privind proiectele anulate creste vazand cu ochii. Salvarile din sectorul bancar sau ajutorul acordat sectorului industrial nu par a avea sansa sa schimbe ceva. "Probabil suntem condamnati sa ne confruntam cu o recesiune", crede Holger Schmieding, economist la Bank of America, in Londra. "In conditiile in care principalii parteneri comerciali, precum Statele Unite, se confrunta cu o recesiune, iar pietele locale sunt afectate de inasprirea conditiilor de creditare, economia este la un pas de la a intra in recesiune."
Amann, care conduce o companie in valoare de 500 mil. euro, este sincer. "Problema este ca noi vedem doar varful icebergului. In urmatoarele sase luni ne vom trezi fata in fata cu fata ascunsa a acestuia ce va