Piata farmaceutica locala ar putea atinge valoarea de 2,4 mld. euro in 2010 cu un ritm mediu de crestere de 9,5%, potrivit estimarilor companiei de cercetare de piata PMR specializata pe regiunea central si est europeana.
"Dupa cresteri anuale de 30% in intervalul 2004-2006, rimtul de crestere s-a temperat la 11% in 2007, cand piata a atins 1,8 miliarde de euro, in timp ce avansul estimat pentru 2008 este de aproximativ 8%", se arata in raportul PMR.
Pe segmentul de retail, cresterea a fost de 19% in 2007, in timp ce vanzarile in spitale au scazut semnificativ cu 20%, pe fondul trecerii unor programe din spitale in retail. Anul trecut, retailul a reprezentat 85% din piata totala si se estimeaza ca acest procent va continua sa creasca, pana la 90% in 2010.
Vanzarile de medicamente cardiovasculare au crescut mai rapid comparativ cu piata totala anul trecut, respectiv cu peste 13% in valoare si cu peste 30% in volum.
Acest segment este cel mai mare din piata farmaceutica cu vanzari de 1,2 miliarde de lei (370 milioane de euro) anul trecut. Ponderea vanzarilor de medicamente care trateaza afectiuni ale sistemului cardiovascular a crescut constant in totalul pietei, de la 15% in 2003 la 20% in 2007. Principalul jucator pe acest segment este Servier, cu o cota de piata de 25%.
Cele patru medicamente ale sale Preductal, Prestarium, Tertensif si Detralex sunt produsele cardio cel mai bine vandute din Romania. Pe locurile urmatoare se afla Terapia Ranbaxy, Pfizer, Krka si LaborMed.
"Potentialul pietei de cardiovasculare ramane ridicat, intrucat se estimeaza ca opt milioane de romani au nevoie de tratament in timp ce numai jumatate din ei se trateaza in acest moment. Pentru urmatorii ani ne asteptam ca acest segment sa creasca in continuare insa cu rate sub cele din 2007, si sa ramana una dintre principalele arii terapeutice", se arata in rap