Pentru a treia zi la rand, BNR a publicat rate de referinta ale pietei monetare - ROBOR - de peste 50%, ieri fiind inregistrat un nou varf de 57% pentru tranzactiile pe una si doua zile.
Unii dealeri afirma insa ca tranzactiile efective intre bancile locale se realizeaza la dobanzi mai mici, de sub 30%, in timp ce altii spun ca jucatorii locali nici nu mai fac operatiuni intre ei. In paralel, pe fondul cererii de lei din partea strainilor, euro a continuat sa scada, cotatiile ajunand la niveluri de 3,55 lei.
Modul de calcul al ROBOR a fost stabilit de bancile comerciale cu avizul BNR.
"Este o situatie extrem de dificila pentru toata lumea. Asteptam masuri si o politica mai clara din partea BNR. Banca centrala a spus ca este o situatie de cateva zile", a comentat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania. El spune ca banca va lua foarte rapid decizii in privinta dobanzilor la credite, fara a da detalii. "Dobanzile sunt sus, este o anumita lipsa de lei. Jucatorii sunt toti in aceasta situatie", a mai spus Rekkers.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca nu este o situatie de durata, ci conjuncturala, fara a estima insa cat ar putea sa dureze. "Nu se va cobori imediat sub rata lombard", a spus Isarescu.
Pe langa presiunea exercitata de jucatorii straini care amana inchiderea pozitiilor luate impotriva leului, dobanzile la lei sunt impinse in sus de nevoia de lichiditati a bancilor care nu au incheiat constituirea rezervelor minime obligatorii. Astazi este ultima zi de constituire a RMO, dupa care BNR incepe sa aplice amenzi.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), afirma ca tensiunea de pe piata monetara poate fi corelata atat cu speculatiile si foamea de bani a jucatorilor straini, cat si cu necesitatea ca bancile comerciale sa-si constituie rezervele minime obligatorii.
"Cred ca