Tranzactiile derulate pe piata de la Bucuresti au atins in septembrie un varf istoric de aproape 43 de miliarde de euro.
Conform statisticilor BNR, in septembrie volumul mediu zilnic de tranzactionare a fost de 1,95 miliarde de euro, astfel ca in cele 22 de zile lucratoare s-au acumulat 42,92 miliarde de euro.
Recordul din septembrie devanseaza astfel varful inregistrat in ianuarie, cand pe piata s-au rulat 41,9 miliarde de euro. De altfel, in ianuarie volumul mediu zilnic a fost chiar un pic mai mare, de 1,99 miliarde de euro, insa au fost mai putine zile lucratoare.
Comparativ cu septembrie 2007, volumul tranzactionat marcheaza o crestere cu 48%. De la inceputul lui 2008 volumele lunare nu au mai coborat insa sub pragul de 30 de miliarde de euro.
"Intr-adevar, volumele tranzactionate pe piata valutara in septembrie si in special in a doua jumatate a lunii au fost semnificative. Acest fapt a coincis si cu o volatilitate ridicata a cursului euro/leu in contextul in care toate monedele tarilor emergente au inregistrat puternice presiuni speculative. Cursul s-a situat in intervalul 3.5100 - 3.7600 lei/euro, leul depreciindu-se puternic in ultima parte a lunii. Aversiunea la risc a urcat la cote maxime in contextul deteriorarii semnificative a climatului financiar international", a explicat Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank.
Falimentul Lehman Brothers, respingerea initiala a planului american de salvare in valoare de 700 mld. dolari de catre Camera Reprezentantilor, precum si extinderea crizei financiare asupra economiilor europene au generat retrageri masive de fonduri din toate activele riscante, iar valutele tarilor emergente au fost cel mai puternic afectate.
"Pe langa factorii externi, moneda nationala a fost puternic afectata si de o serie de decizii politice interne, privind majorarile salariale din