Cele mai importante banci din Grecia, printre care se numara si National Bank of Greece, au fost de acord sa ia parte la un plan de salvare a sistemului financiar in valoare de 28 de miliarde de euro, propus de guvernul de la Atena in incercarea de a da un impuls lichiditatilor din industrie si de a mentine un nivel suficient de capital care sa sustina pierderile, scrie Bloomberg.
Primele sapte banci grecesti ca importanta, care controleaza 90% din piata de profil, au fost de acord sa se implice in planul guvernului, potrivit declaratiei de luni a unui oficial din Ministerul de Finante.
Planul de redresare a sistemului financiar, ale carui detalii au fost date publicitatii saptamana trecuta, propune ca guvernul grec sa investeasca 15 miliarde de euro care sa le permita bancilor sa ofere noi credite sau sa le finanteze pe cele existente in prezent, sa emita alti 8 miliarde de euro sub forma de obligatiuni si fonduri cu destinatie specifica si sa utilizeze aproximativ 5 miliarde de euro pentru a cumpara actiuni preferentiale la institutiile financiare.
Grecia se numara printre ultimele state din Europa care au decis sa ofere suport financiar bancilor aflate in dificultate, dupa ce pierderile inregistrate au depasit 650 de miliarde de dolari la nivel mondial si s-a produs o stagnare a pietei creditelor.
Guvernul de la Atena a declarat deja ca intentioneaza sa garanteze toate depozitele bancare, dupa ce un numar mare de tari europene au decis sa ia masuri similare.
Oficialul din minister a mai spus ca sistemul bancar grecesc, desi este destul de puternic, are nevoie de o sporire a lichiditatilor.
Cele mai importante banci din Grecia, printre care se numara si National Bank of Greece, au fost de acord sa ia parte la un plan de salvare a sistemului financiar in valoare de 28 de miliarde de euro, propus de guvernul