Locavorii sunt persoane care mănâncă doar alimente produse pe o rază de 160 km în jurul zonei în care locuiesc. Mişcarea locavoră a fost iniţiată de un grup de studente ecologiste din SUA, în 2005. În Europa, locavori sunt doar într-o localitate din Franţa. Locavorii refuză alimentele aduse de la mii de kilometri în avioane, vapoare, trenuri, mijloace de transport care contribuie în acest fel la poluarea mediului înconjurător. Ei îşi propun să mănânce doar fructe, legume, carne, brânzeturi de provenienţă autohtonă, să reducă poluarea şi consumul de energie. Pe scurt, locavorii promovează produsele ecologice autohtone.
SUA, CANADA, FRANŢA
“Producătorii de alimente ecologice garantează că acestea nu au suferit tratamente de iradiere, că nu conţin E-uri. Consumând alimente produse în zona în care locuim avem garanţia că sunt proaspete. Una este să mănânci fructe aduse din Spania, culese acum câteva săptămâni şi tratate cu diferiţi conservanţi pentru a fi păstrate pe tarabă săptămâni în şir. Cu totul altceva este să mănânci fructe de la o fermă ecologică, culese cu o zi înainte”, spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Locavorii sunt cunoscuţi în SUA, în Canada şi, mai nou, în Franţa. În provincia canadiană Quebec există lanţuri de desfacere a produselor ecologice autohtone. O asemenea reţea a luat naştere şi în sud-vestul Franţei, în localitatea Pau. Aici, 12 asociaţii de producători aprovizionează 800 de familii cu carne, ouă, lactate, fructe şi legume de sezon. Aproximativ 90% dintre alimentele pe care le consumă cei din localitatea Pau sunt obţinute local, arată un material publicat în revista franceză L’Express. Scopul asociaţiilor de producători este ca în următorii zece ani să convingă 30% din familiile din sud-vestul Franţei să se hrănească doar cu produse autohtone.
În ţara noastră,