Dacă ai nelămuriri legate de metodele contraceptive, citeşte mai jos şi află ce e adevărat şi ce nu din ce se spune. Fals
„Dacă uiţi să iei pilulele contraceptive, nu poţi rămâne însărcinată”
Utilizate în mod corespunzător, anticoncepţionalele sunt eficiente în proporţie de 99%. De aceea, ele trebuie luate în fiecare zi, la aceeaşi oră. Altfel, pot apărea sângerări între menstruaţii sau alte dereglări care vor creşte riscul de a rămâne gravidă. Dacă uiţi să iei o pastilă, ia-o a doua zi, chiar dacă în ziua respectivă mai iei una, la ora stabilită.
Adevărat
„Pilula de a doua zi nu înlocuieşte metodele obişnuite de contracepţie”
Este un contraceptiv de urgenţă pe care îl poţi folosi atunci când nu te-ai protejat deloc sau când metoda respectivă a dat greş. Pilula trebuie luată în decurs de cel mult 72 de ore de la contactul sexual, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine. Are o eficienţă foarte mare, dar nu înlocuieşte metodele contraceptive de lungă durată. E de preferat să apelezi la ea doar în mod excepţional, în situaţii de urgenţă.
Adevărat
„Contraceptivele injectabile pot duce la osteoporoză”
În urma unor studii realizate de cercetătorii americani, elementele din compoziţia contraceptivelor injectabile pot afecta densitatea osoasă, ducând la osteoporoză, dacă sunt folosite timp îndelungat. Dacă ai apelat la această metodă de contracepţie, e bine să iei suplimente cu calciu, pentru întărirea oaselor, şi să faci exerciţii fizice.
Fals
„Diafragma poate fi scoasă imediat după încheierea actului sexual”
Pentru a-şi dovedi eficienţa, diafragma trebuie ţinută în interiorul vaginului între şase şi opt ore după contactul sexual. De atât e nevoie pentru ca spermicidele de pe diafragmă să distrugă spermatozoizii, împiedicându-i să ajungă în ut