Amintirile prea dureroase, prea neplăcute sau chiar fobiile vor putea fi „şterse” din creier cu ajutorul unei simple pastile, rezultă din cercetările ştiinţifice citate de Daily Mail. Pastila s-ar baza pe activitatea unei molecule, care, folosită într-un anumit fel, ar şterge amintirile în mod selectiv, eliminându-le pe cele dorite şi lăsându-le pe celelalte intacte.
Este încă prea devreme pentru a vorbi de „o pilulă a uitării”, având în vedere că studiul a fost realizat deocamdată doar pe şoareci. Molecula în cauză este Alfa-CaMKII, cunoscută ca moleculă a memoriei. Această enzimă - catalizator de reacţii - controlează într-un mod care nu este decât parţial cunoscut procesul de învăţare, creare şi înmagazinare a amintirilor. Pornind de la această premisă, oamenii de ştiinţă de la Brain and Behavior Discovery Institute (Georgia, SUA) şi de la Institute of Brain Functional Genomics din Shanghai (China) au decis să creeze în laborator şoareci cu o mică modificare genetică. Pe lângă molecula alfa-CaMKII normală, şoarecii au mai căpătat şi o un analog al acestei enzime denumită F89G. În condiţii normale, aceste rozătoare aveau o mai mare activitate de CaMKII. Şoarecii „ingineriţi” genetici au fost supuşi mai multor teste de memorie (recunoaştere a obiectelor, condiţii de stres, spaimă etc) şi cercetătorii au descoperit că aveau dificultăţi mai mari de a-şi aminti decât şoarecii normali.
Prin modificarea activităţii enzimei F89G, pe care cercetătorii puteau să o controleze graţie unui inhibitor, ei au putut determina unde intervine „defecţiunea”.
După mai multe experimente s-a stabilit că şoarecii transgenici erau capabili să înveţe şi să-şi menţină memoria. Totuşi, activitatea „excesivă” a MKII în timpul fazei amintirii împiedica recuperarea amintirilor recent dobândite. Şi cu atât mai mult în cazul celor vechi. Această incapacitate ar putea fi explic