» Desi FMI a cerut statelor sud-est europene sa schiteze planuri de prevenire a crizei economice, proiectul de buget pe 2009 al Guvernului Tariceanu este "fantezist" si nu da semne ca se bazeaza pe vreun astfel de plan.
» O risipa de bani ca cea din ultimul an si perspectiva unor majorari salariale in bloc ar fi greseli majore care ar arunca Romania in haos economic. Premierul are de gand sa tempereze aceste porniri, dar se bazeaza pe cifre economice mult prea optimiste, spun specialistii.
Bugetul de stat prezentat ieri de premierul Tariceanu raspunde doar in mica masura avertizarilor Fondului Monetar International care cerea acum doua zile statelor aflate in tranzitie sa-si pregateasca planuri de criza. Practic, previziunile pe care isi intemeiaza Guvernul calculele nu tin cont deloc de incetinirea economica pe care toti expertii o considera inevitabila. Guvernul a amanat aprobarea acestui proiect, iar Tariceanu a inceput sa dea semne de precautie: "Vrem un buget orientat spre investitii, nu pe consum. Deci adio dotari cu autovehicule si alte povesti de genul acesta. Pensiile si salariile vor creste in masura performantelor economice". Maririle de salarii ale bugetarilor, precum 50% la profesori, nu sunt incluse in proiectul de buget, iar premierul a anuntat ca a cerut ministrilor sa revizuiasca in scadere cheltuielile din administratia publica.
Totusi, Guvernul Tariceanu se bazeaza in proiectul sau pe o crestere economica de 6 % si pe un deficit bugetar de 2% in 2009, cu venituri si cheltuieli similare sau chiar mai mari decat cele din 2008. Cifrele sunt mult prea optimiste, iar un buget bazat pe ele ar putea sa produca surprize neplacute, spun economistii. Pentru ei, o crestere economica de 4% in 2009 reprezinta o cifra cu picioarele pe pamant, iar principala temere priveste promisiunile de marire in bloc a salariilor, ceea