Preşedintele Deloitte România consideră că declaraţiile guvernatorului nu trebuie ignorate. A cunoscut din interior sistemul financiar românesc prin experienţa acumulată la FMI şi BNR. Din 2006, George Mucibabici a preluat conducerea Deloitte România. Adevărul: Comparativ cu perioada 2001-2005, cum apreciaţi gradul actual de dezvoltare a sistemului bancar românesc?
G. Mucibabici: Sistemul bancar românesc e mult mai dezvoltat, eficient, modern, sofisticat, orientat către client, dar nu are anvergura şi substanţa sistemelor bancare din vestul Europei. Sistemul bancar românesc are 80-90 de miliarde de euro active. O bancă medie din Europa are active în suma asta, dacă nu cumva mai multe. Nu suntem obişnuiţi să economisim. Oricum, progresul e fenomenal faţă de anii `90, e uriaş.
Care sunt principalele avantaje/dezavantaje ale sistemului bancar autohton în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare din întreaga lume?
Din anumite puncte de vedere, pot fi şi efecte negative, depinde cum te poziţionezi. Casele în România erau mai scumpe decât în Bulgaria sau în Ungaria. Dacă se produce o reaşezare a preţurilor la nişte active supraevaluate, e pozitiv; chiar dacă creditul este mai scump, casa e mai ieftină. Iar casa e ceva ce cumperi o dată în viaţă.
Câţi ani de acum înainte apreciaţi că îşi va face resimţite efectele criza financiară actuală în ţara noastră?
Crizele financiare de obicei nu durează mult, se liniştesc foarte rapid, în funcţie de dimensiunea şi de momentul intervenţiei statului. La noi nu am asistat la o criză, nu s-au închis bănci, Guvernul a spus că la noi băncile sunt sigure. România nu a avut o criză financiară şi nu ştiu dacă va avea.
Din nefericire, criza financiară e mondială, cu reverberaţii în România. Dacă marile ţări ale lumii vor intra într-o recesiune eco