Pietele interbancare functioneaza bine in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), iar preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare nu sunt fundamentate intrucat bancile din aceasta zona nu au expuneri pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, este concluzia unei analize a grupului bancar Erste.
"In opinia noastra, preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare in CEE (Europa Centrala si de Est - n.r.) sunt complet nefundamentate. Bancile din zona CEE nu au nicio investitie pe piata titlurilor ipotecare (subprime), prin urmare nu au fost nevoite sa constituie provizioane. Spread-urile dintre ratele dobanzii cheie si ratele pietei monetare indica un nivel mai ridicat de incredere in randul bancilor locale", spune Alihan Karadagoglu, analistul de cercetare credite la Erste Group, citat de NewsIn.
Astfel, primele de risc in Europa Centrala si de Est au fost afectate negativ de criza globala de lichiditati, dar si de temerile legate de o incetinire economica in zona euro.
Spread-urile de credit din ECE au inregistrat o crestere puternica in ultimele cateva saptamani si au atins valori maxime, in principal din cauza problemelor de lichiditate ale institutiilor financiare europene, printre care se numara Fortis, Dexia, Hypo Real Estate si bancile islandeze.
Ca urmare, piata instrumentelor derivate pentru transferul riscului de credit (Credit Default Swap) din Ungaria si Polonia s-a extins la 396 puncte de baza, respectiv 185 puncte de baza, in timp ce contractele CDS din Republica Ceha au atins 145 puncte de baza, ceea ce reflecta lipsa de incredere in randul investitorilor.
"Acestia transmit mesajul mai departe - inasprirea conditiilor de acordare a creditelor poate evolua foarte rapid - si percep prime de risc ridicate", considera specialistii grupului austriac.
Totusi,