» In fiecare zi, o masina incarcata cu lazi de cas si telemea circula pe drumurile din Costesti, in judetul Vaslui. Este masina manastirii de la Moreni, care duce in piata de la Vaslui produse proaspete. Satul de saracie, staretul manastirii de la Moreni a gandit un proiect indraznet. A facut o asociatie nonprofit pe langa manastire, dupa care a depus, in anul 2001, la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS) un proiect pentru o fabrica de lapte. Timp de patru ani, pana in 2005, a fost o intreaga lupta pentru obtinerea finantarilor si aducerea instalatiilor de prelucrare a laptelui.
La fabrica de lapte de la manastirea Moreni lucreaza patru maici, care prelucreaza cu ajutorul utilajelor pana la 500 de litri de lapte zilnic. De aici se obtin zeci de kilograme de cas, telemea si urda, in timp ce cascavalul este pus la maturare, in magazii speciale. In fiecare dimineata, maicile pornesc utilajele, iar muncitorii de la ferma aduc laptele. Timp de doua ore proceseaza laptele, apoi produsele sunt depozitate in frigorifere. Cascavalul, care se vinde mai bine si la preturi mai mari, este depozitat la maturare, dupa care este scos la vanzare. La ora 9.00, in fiecare dimineata, procesul de prelucrare este finalizat, apoi maicile spala pe jos, lasand o curatenie exemplara, dupa care aprind mir si tamaie, care dau un miros uluitor in toata sectia.
"Am infiintat aceasta fabrica de lapte cu ajutorul finantarilor de la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), intr-un moment foarte dificil, cand am trecut de la partea noastra de comercializare specific romaneasca la cea europeana. A fost foarte greu, cu toate aprobarile de care am avut nevoie. Nimeni nu stia in tara romaneasca ce aprobari sa ne dea, cum sa ne ajute sa demaram proiectul. Vorbim de anul 2001, pentru ca din 2002 au venit finantarile, fabrica fiind terminata in 2005. Am facut o asociatie