Autorităţile locale au început să aplice legea şi să ridice o parte din mini-barierele înfipte în trotuare şi pe străzi. Ieri a fost rândul sectorului 2. Bucureştiul este împânzit de dispozitive de blocare a accesului pe locuri de parcare publice, deşi există o hotărâre de Consiliu General care interzice aceste practici. Blocarea parcărilor publice cu lanţuri, stâlpişori, panouri metalice, „capre”, lăzi sau scaune este ilegală. Aşa se arată în decizia luată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe 25 martie, anul acesta.
Nicio amendă
Până la acea dată, Primăria Capitalei a eliberat autorizaţii pentru aşa-zisele „capre”, însă, prin hotărârea consilierilor, toate aceste blocaje trebuie ridicate, implicit cele din parcările aferente instituţiilor şi societăţilor care se află pe domeniul public.
Deşi amenda este cuprinsă între 1.500 şi 2.500 lei, iar cei care deteriorează asfaltul sunt obligaţi să plătească şi costurile pentru reparaţii, nimeni nu dă doi bani pe aceste reguli şi sancţiuni. Pentru simplul fapt că nimeni nu a fost nici măcar luat la rost.
„Nu au fost date amenzi, pentru că nu au putut fi identificaţi cei care au amplasat blocajele”, a explicat şeful Biroului de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Capitalei, comisarul Valentin Iana.
„Avocatul poporului“, boier în centrul istoric
Identificarea este însă cel mai uşor pas de făcut într-o astfel de acţiune, pentru simplul fapt că majoritatea mini-barierelor sunt inscripţionate cu toate datele „stăpânului”.
Astfel, parcarea sediului „Avocatului Poporului” este blocată cu cel puţin zece „capre”, care, potrivit paznicului prezent în faţa instituţiei, „au avizul primăriei, deci sunt legale”. În parcarea sediului Băncii Naţionale a României aceeaşi situaţie, plus un dispozitiv de blocaj