Produs “cu deosebită gijă în Thailanda” şi distribuit în exclusivitate de Billa, ananasul din interiorul cutiilor e cât se poate de atacat din toate părţile de metal. Compoturile Clever de la Billa arată de parcă au fost scoase din magazia Titanicului după ani de stat în apă.
Şocul cel mare a venit când am aflat că se pot pune în vânzare asemenea produse, în care metalele se întrepătrund cu siropul şi cu fructele, pentru că legislaţia este mai mult decât permisivă.
La mijlocul lunii septembrie, în urma unei reclamaţii, inspectorii Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) s-au dus la unul dintre magazinele Billa şi au mai găsit 30 de conserve asemănătoare cu cele din fotografie. În urma verificărilor, care au constat în deschiderea unor compoturi alese la întâmplare în faţa directorului magazinului, inspectorii au oprit ananasul de la comercializare, au amendat Billa cu 250 de milioane de lei vechi şi au luat probe pe care le-au trimis la Larex – Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor – o instituţie aflată în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
CONTROL
La inspecţie, cutiile prezentau porţiuni oxidate asemănătoare ruginii, iar siropul şi fructele aveau diferite culori. La o lună de la inspecţie a venit şi raportul Larex, care arăta că produsul este bun pentru consum, pentru că în urma analizelor nu au fost sesizate încălcări ale legislaţiei în vigoare. Este vorba despre un ordin comun al ministerelor Agriculturii, Sănătăţii şi ANPC. L-am întrebat pe directorul Larex dacă ar mânca din compotul pe care angajaţii săi l-au testat. “Evident că n-aş face-o cu plăcere”, a spus el, adăugând că, din păcate, reglementările sunt făcute de asemenea manieră, încât să permită existenţa pe piaţă a unor asemenea produse. “Poate îi scoatem din inerţie pe ăştia care au făcut reglement