Preşedintele Franţei spune că aceste vehicule investiţionale ale statului ar putea apăra companiile strategice de cumpărătorii din afara Uniunii Europene. Cum acţiunile companiilor europene se tranzacţionează la preţuri foarte mici, unele state vor să ia măsuri pentru a se proteja de investitori nedoriţi. Liderul francez Nicolas Sarkozy a readus în discuţie, la Strasbourg, problema fondurilor suverane de investiţii, într-un context în care mulţi se tem pentru soarta companiilor din UE. “Pieţele de capital se află la un minim istoric. Aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru a ne crea propriile fonduri suverane de investiţii, care ne-ar permite să ne apărăm interesele naţionale şi totodată interesele europene”, a spus Sarkozy.
El a adăugat că, dacă guvernele ar achiziţiona, prin intermediul acestor fonduri de investiţii, acţiuni la preţuri mici, ar putea obţine profit în momentul în care preţurile îşi vor reveni. “N-aş vrea să văd că cetăţenii europeni se vor trezi peste câteva luni şi vor descoperi că o companie europeană a ajuns în proprietatea unor investitori non-europeni care au cumpărat-o la un preţ de nimic”, a spus preşedintele francez.
Reacţiile la propunerea lui Sarkozy au atras din nou atenţia asupra diferenţelor dintre unele guverne europene care vor să-şi asume un rol mai amplu şi mai activ în economiile ameninţate de criza financiară şi cele care vor să evite pe cât posibil intervenţia statului.
Fondurile suverane de investiţii, ale căror active sunt estimate la 2.500 miliarde de dolari, le-au dat şi până acum bătăi de cap guvernelor occidentale. Criticii se tem că aceste fonduri - majoritatea provenind din Orientul Mijlociu şi dinţări asiatice cu rezerve valutare uriaşe - ar putea încerca să-şi exercite influenţa politică prin participaţii în companii din sectoare strategice precum cel militar, energeti