Romania sprijina proiectul South Stream si, daca va fi invitata, va participa la acest proiect, a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Proiectul conductei de gaze South Stream este concurent proiectului Nabucco, in care Romania este deja implicata.
"Romania sustine ca orice proiect menit sa asigure securitatea energetica a Europei este binevenit. Romania, daca va fi invitata, va participa in orice formula care va intari securitatea sa energetica. Romania are o retea foarte buna de gaz, iar la Transgaz exista experienta", a precizat ministrul Vosganian, citat de NewsIn.
Ministrul a mai explicat ca, pana la acest moment, nu au existat discutii pe aceasta tema, la nivel oficial. Importul de gaze la nivelul Uniunii Europene va creste de la 50% la 80%, pana in anul 2020, a mai afirmat Vosganian.
Punerea in functiune a conductei de gaze naturale South Stream era prevazuta initial pentru 2013, insa ar putea fi amanata cu cel putin doi ani, anunta cotidianul rusesc Vedomosti, la inceputul lunii octombrie, citand un document intern al coordonatorului proiectului, grupul Gazprom. Potrivit acestui document, ce detaliaza schema generala a evolutiei sectorului de gaze naturale pana in 2030, gazoductul va fi pus in functiune treptat, intre 2015 si 2024. Capacitatea sa urmeaza sa se ridice la 31 miliarde metri cubi/an.
South Stream, care va fi construit de Gazprom in parteneriat cu grupul italian ENI, va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari.
Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, firmea turceasca Botas si grupul german RWE.