Premierul britanic încă se luptă cu bonusurile scandaloase din băncile de stat
Contracararea efectelor crizei financiare se dovedeşte a fi o misiune extrem de dificilă pentru liderii europeni. Dacă preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, încearcă să obţină o acţiune coordonată la nivel comunitar prin crearea unor „fonduri suverane“ prin care „să dea un răspuns industrial crizei economice”, premierul britanic Gordon Brown se luptă cu directorii şi angajaţii băncilor naţionalizate care refuză să renunţe la bonusuri.
Bani pentru IMM-uri
Astfel, pentru a-şi convinge partenerii europeni, liderul de la Elysée a confirmat joi faptul că, până la sfârşitul acestui an, autorităţile franceze vor crea un fond suveran destinat pentru ajutorarea întreprinderilor strategice. Această structură va lua forma „unor fonduri publice care vor interveni masiv de fiecare dată când o companie strategică va avea nevoie de fonduri proprii”, a explicat preşedintele francez, care salvează astfel IMM-urile. Mai mult, francezii vor lua măsuri şi de natură fiscală pentru a stimula investiţiile. Astfel, Parisul va renunţa la taxa profesională pentru investiţiile realizate în perioada 23 octombrie-31 decembrie 2009. „Exonerarea va fi totală şi definitivă”, a precizat Palatul Elysée, care estimează costul acestei măsuri în jurul sumei de un miliard de euro, relatează „Le Monde”.
Angajaţii Northern Rock, bonusuri de 63 de milioane de euro
Dacă francezii încearcă să-şi salveze companiile, britanicii se luptă şi acum cu lăcomia de care dau dovadă propriile bănci. Spre exemplu, banca Northern Rock, salvată de la faliment în luna februarie cu banii contribuabililor, nu vrea să renunţe la bonusurile care le revin angajaţilor şi directorilor. „Cultura bonusului” este la mare preţ în băncile britanice mai ales că primele sunt de ordinul sutelor de mii de euro.
Astfel,