Cercetarea agricolă în judeţul Dolj a murit după ce Comisia judeţeană de fond funciar a împărţit ultimul bastion, Staţiunea de Cercetare Agricolă Şimnic, între cele două comune Şimnicu de Sus şi Gherceşti. Groparii cercetării, membrii Comisiei judeţene de fond funciar, cred că au procedat corect. Ei pot raporta fericiţi: misiune îndeplinită!
La sfârşitul lunii trecute, Comisia judeţeană Dolj de aplicare a legilor fondului funciar a emis Hotărârea nr. 1.351, prin care a aprobat „Procesul-verbal de delimitare pentru suprafaţa de 565,70 ha de teren solicitată de Comisia locală Şimnicu de Sus. Pământul se află în administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Siseşti»-Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Şimnic pe raza administrativ-teritorială a localităţii Şimnicu de Sus“, se consemnează în hotărârea comisiei judeţene.
Terenul respectiv trebuia împărţit celor 177 de poziţii din anexa 29 validată şi răsvalidată, în funcţie de tot felul de interese.
Dintre cele 177 de poziţii ale anexei, după care ar fi trebuit să se facă punerile în posesie, numai cetăţenii cuprinşi pe 83 de poziţii au putut să dovedească vechiul amplasament, în incinta staţiunii de cercetare. Aceştia cer o suprafaţă de 258,35 hectare. Alţi cetăţeni cuprinşi în 94 de poziţii din anexă nu au dovedit amplasamentul în perimetrul staţiunii, deşi şi aceştia vor lua teren tot acolo, aşa cum prevede hotărârea comisiei judeţene.
Pentru nici unul dintre cei cuprinşi pe celebra anexă 29 staţiunea nu a disponibilizat teren, cu toate că membrii Comisiei locale Şimnic şi Comisia judeţeană au emis deja titluri de proprietate. În acelaşi context trebuie amintit că art. 9 din Legea nr. 247/2005, invocată de atâtea ori în cazul Şimnic, obligă edilul-şef al localităţii, Jana Fulga, „să afişeze lunar suprafaţa constituită sau reconstituită, numele beneficiaril