…am citit stirea si prin ziarele romanesti, dar azi am vazut un articol mai documentat in Newsweek. Anul trecut, in Coreea de Sud, tara cu cele mai multe conexiuni la internet, 200.000 (!) de oameni si-au facut rau – la propriu – ca urmare a atacurilor de pe bloguri … de rusine si disperare. Cativa au reusit chiar sa se sinucida. Ultima victima – Choi Jin Sil – o actrita faimoasa (si frumoasa de pica!) acuzata pe diverse bloguri de felurite rautati. Femeia n-a mai rezistat si si-a pus capat zilelor.
Bun – sa acceptam ca “rusinea obrazului” e un fenomen mai dezvoltat in tarile confucianiste, dar asta n-ar trebui sa ne impiedice a avea o discutie serioasa despre violenta limbajului pe blog (in general, in ciberspatiu), petrecuta la adapostul anonimitatii, inclusiv pe plaiurile noastre, mioritice.
(Asta ar fi o continuare al postarii in care intrebam de ce se injura lumea cu atata sete pe bloguri? Atunci, insa, nu mi-a trecut prin minte ca unii oameni pot fi afectati in cel mai serios mod cu putinta si ma-ntreb cati din cei care “practica sportul” si-au pus vreodata problema.)
In Coreea de Sud fenomenul a devenit intr-atat de ingrijorator incat mai multi politicieni au propus legi prin care, bunaoara, publicarea numelui real sa fie obligatorie. Altii au protestat, suspicionand ingradirea libertatii de exprimare.
Dupa cum spunea cineva, insa, ciberspatiul devine tot mai mult echivalentul modern al peretilor toaletelor publice. Doar si acolo se “exprima” multi… Ce credeti?
PS Imi cer scuze pentru intreruperea “serialului” despre Amazon – promit sa revin.
…am citit stirea si prin ziarele romanesti, dar azi am vazut un articol mai documentat in Newsweek. Anul trecut, in Coreea de Sud, tara cu cele mai multe conexiuni la internet, 200.000 (!) de oameni si-au facut rau – la propriu – ca urmare a atacurilor de pe bloguri … de rusine si disper