Instituţiile bancare îşi aleg tot mai atent clienţii, în funcţie de o serie de criterii stricte. Băncile nu mai acordă credite populaţiei cu una, cu două, ci sunt mai atente când vine vorba de garanţii, de tipul veniturilor obţinute de solicitant sau de avans. Noul regulament BNR, aplicat deja de o parte din bănci, impune românilor un grad maxim de îndatorare mai redus, dar şi obligativitatea prezentării unei fişe fiscale aferente anului anterior.
În plus, implementarea noilor norme, suprapusă pe fondul crizei financiare mondiale, determină instituţiile de credit să adauge noi condiţii de natură prudenţială. Tipul garanţiei, al veniturilor obţinute, dar şi nivelul avansului constituie indicatori de care tot mai multe bănci ţin cont la acordarea împrumuturilor.
Dacă până în luna octombrie băncile acceptau o gamă de garanţii la acordarea de împrumuturi ipotecare, în momentul de faţă, acestea au devenit tot mai selective, arată un studiu al companiei de intermediere financiară Credit Zone. De exemplu, Alpha Bank a suspendat finanţarea terenurilor extravilane şi a imobilelor confort II. Deşi acceptă terenuri intravilane, banca va finanţa maximum 50% din valoarea tranzacţiei, cu condiţia ca suprafaţa să nu fie mai mare de 3.000 de metri pătraţi.
De asemenea, Bancpost a anunţat că nu mai acceptă drept garanţie terenuri. Excepţie fac doar cele intravilane în oraşe reşedinţă de judeţ, cu finanţare ce nu depăşeşte 50% din valoarea de piaţă. Nu mai fac obiectul unei garanţii pentru obţinerea unui credit nici casele naţionalizate (imobile dobândite cu Legea 112) sau cele care au la bază un teren concesionat.
O atenţie mai sporită asupra analizei garanţiilor acordă şi Banca Comercială Carpatica (BCC). În contextul crizei financiare mondiale, garanţiile trebuie să fie unele ce pot fi transformate rapid în bani în cazul în c