Directorii spitalelor din Timişoara spun că abia în cinci ani vor conduce unităţi moderne ca cele din estul ţării vecine. Planurile şefilor de spital pentru renovare se întind pe cel mult cinci ani. Printre ei sunt şi curajoşi care cred că într-un an, alţii ar putea revoluţiona sistemul. Spitalele din vestul ţării au doar câteva secţii care arată ca spitale din oraşele mai mici din estul Ungariei. La Spitalul Judeţean din Timişoara sunt câteva holuri şi secţii renovate complet, în timp ce la Clinicile Noi totul e vechi, ponosit şi, din când în când, cârpit.
Peste graniţă, în localităţi precum Mako, oraş renumit mai curând pentru Festivalul Cepei, spitalul dă clasă şi celor mai performante clinci universitare din Timişoara. Micile spitale din Mako şi Szeged au beneficiat de investiţii masive în ultimii ani, din care proporţia fondurilor europene e redusă. Ungurii nu au mai aşteptat rezultatul birocraţiei acccesării banilor UE ci au găsit sprijin financiar consistent la autorităţile regionale şi judeţene.
Manageri nepregătiţi pentru fonduri
Directorul Spitalului Judeţean, Jecu Avram, apreciază că, în cel mult un an, unitatea pe care o conduce ar putea arăta ca cele din Ungaria.
„Există această posibilitate, s-au băgat destul de mulţi bani, dar nu am fost pregătiţi să-i absorbim. Trebuie pregătite proiecte, sunt necesare autorizaţii, apoi vin licitaţiile, care de multe ori sunt contestate”, a spus Avram. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a criticat în ultimele luni ritmul lent al lucrărilor de la Spitalul Judeţean.
Condiţii decente peste 3 sau 5 ani
Directorul de la Spitalul Municipal din Timişoara, Octavian Creţu, a declarat că unitatea medicală ar putea să-şi rezolve problemele de confort în trei ani, doar că responsabilitatea e în al