Lacul de lângă Brăila era recunoscut pentru proprietăţiile terapeutice. Deşertificarea Bărăganului va duce la dispariţia definitivă a lacului, spun specialiştii. Peste 70% din suprafaţa Lacului Sărat din judeţul Brăila a dispărut în această vară. Secarea lacului a născut o dispută între cei care îl administrează şi localnici, ambele tabere întrecându-se în a oferi explicaţii.
„În ’47 a secat complet şi şi-a revenit”
Administratorul bazei de tratament şi a plajei din Staţiunea Lacu Sărat, Ion Tănase, spune că un astfel de fenomen s-a mai consemnat în 1947, când lacul a secat complet, dar că situaţia s-a ameliorat. “Lacul se alimentează din apele subterane şi depinde în totalitate de starea acestora. În 1947 a secat complet şi tot şi-a revenit”, a declarat Tănase. Localnicii au o altă explicaţie.
Ei spun că izvoarele lacului sunt înfundate şi că bătrânul care le cunoştea locul şi care avea grijă ca acestea să-l alimenteze a murit, motiv pentru care lacul va dispărea curând.
Această teorie este contrazisă şi de reprezentantul concesionarului lacului, SC Unita SA, Sorin Boşneag, care este de părere că “pânza freatică este cea care alimentează lacul, iar când Dunărea este scăzută, şi apa lacului este la fel”. Situaţia îi îngrijorează şi pe reprezentanţii societăţii civile, mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu solicitând administraţiei brăilene organizarea unei dezbateri publice pentru rezolvarea acestei probleme.
Tratament cu nămol
Datorită continutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul Lacului Sărat din Brăila ameliorează afecţiunile aparatului locomotor. Suferinzi din toată ţara vin aici la tratament, numărul acestora depăşind 25.000 de persoane anual.
Din nefericire, acest izvor de sănătate