Seminţele, nucile, migdalele şi fisticul conţin vitamine şi minerale indispensabile pentru organism. Se găsesc în orice perioadă a anului şi, datorită calităţilor lor, pot înlocui cu succes fructele în anotimpul rece.Sunt hrănitoare, conţin oligoelemente şi cantităţi mari de grăsimi nesaturate, antioxidanţi, fibre şi proteine. Din cauza conţinutului ridicat de grăsimi, râncezesc uşor, aşă că trebuie păstrate în locuri aerisite şi reci, la adăpost de umezeală şi lumină. Seminţele de floarea-soarelui scad tensiunea
Conţin potasiu, care împiedică retenţia apei, magneziu şi fosfor, care ajută la absorbţia calciului, şi o mare cantitate de vitamina B, bună pentru creier, piele şi tractul digestiv. Carenţa de magneziu duce la hipertensiune, spasme şi crampe musculare, oboseală şi dureri musculare. Seleniul apără împotriva cancerului prin refacerea celulelor afectate.
Pot fi adăugate în salate, pâine, mâncăruri de legume sau cereale. Seminţele prăjite îşi pierd din proprietăţi şi sunt nesănătoase din cauza conţinutului mare de sare.
INFO PLUS 100 grame de seminţe de floarea-soarelui conţin: 24 grame proteine, 7 miligrame fier, 120 miligrame calciu.
Migdalele reglează ritmul cardiac
50 de grame de migdale conţin un sfert din doza zilnică recomandată de magneziu. Acesta contribuie la păstrarea venelelor şi arterelor în bună stare, în timp ce potasiul, implicat în procesul transmisiilor nervoase şi a contracţiilor musculare, permite o mai bună funcţionare a inimii. Migdalele scad nivelul zahărului din sânge.
De aceea, când mănânci alimente bogate în zaharuri, adaugă câteva migdale, pentru a menţine la cote normale nivelul glicemiei. Le poţi consuma cu cereale, în salate sau în deserturi.
INFO PLUS 100 grame de migdale conţin: 16,9 grame de proteine, 4,2 grame de fier, 250 milig