Aprobarea bugetului de stat pentru 2009 a fost amânată pentru săptămâna viitoare, deoarece premierul vrea să plafoneze cheltuielile pentru 65 de ordonatori de credite în 2009.
Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, cea mai mare sumă va merge la transporturi, urmând educaţia şi sănătatea. Fondurile alocate în 2009 pentru investiţii în infrastructura rutieră şi feroviară se ridică la 26 miliarde lei, cu aproape 4,3 miliarde lei mai mult decât suma prevăzută pentru 2008. Valoarea totală a investiţiilor în infrastructură este de 37,6 miliarde de lei, adică 6,5% din PIB. Astfel, pe lângă banii pentru transportul rutier şi feroviar, mai sunt alocaţi 7,5 miliarde de lei pentru locuinţe şi construcţii publice şi de 3,4 miliarde de lei pentru infrastructura de mediu. În domeniul educaţiei, fondurile propuse pentru anul viitor se ridică la 34,6 miliarde de lei, adică 6% din PIB, iar pentru sănătate alocaţiile bugetare prevăzute sunt de 22,5 miliarde de lei, adică 3,9% din PIB. "Pentru 2009 este prevăzută suma de 800 de milioane de lei în plus pentru sănătate. Faţă de anul 2006, bugetul pentru sănătate s-a dublat", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. În domeniul agriculturii, alocaţiile propuse pentru anul viitor se ridică la 17,3 miliarde de lei, adică 3% din PIB. "Bugetul Ministerului Agriculturii va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor de irigaţie şi derularea unor programe noi de combatere a secetei", a spus premierul Călin Popescu Tăriceanu.
NU CRESC SALARIILE
Majorarea cu 50% a salariilor bugetarilor nu este prevăzută în bugetul pe anul 2009, iar o astfel de majorare ar conduce la o inflaţie cu două cifre, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor. Oficialul a mai spus că speră ca "legea creşterilor salariale cu 50% să nu fie promulgată", deoarece "e greu d