Cuprins de populismul care a invadat clasa politica inainte de alegeri, Traian Basescu a anuntat vineri ca a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.
Pornind de la ideea ca asigurarea resurselor financiare necesare depinde doar de vointa Guvernului, seful statului a explicat de ce a promulgat legea. Basescu sustine ca nu putea sa nu semneze un act normativ perfect constitutional, cum este aceasta lege, mai ales cand "Educatia este prioritatea zero a Romaniei".
Presedintele a subliniat, pentru cine avea vreun dubiu, ca banii exista, insa Guvernul hain nu vrea sa ii acorde cui trebuie. Ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, este doar o chestiune de prioritati, a spus Basescu.
Daca exista bani pentru salariile diplomatilor, magistratilor, oamenilor din sistemele militarizate sau din agentiile guvernamentale, trebuie sa se gaseasca si pentru profesori. Ce, Loganurile politiei sunt mai importante decat dascalii care ne instruiesc copiii?, s-a intrebat retoric seful de la Cotroceni.
Ce urmeaza?
Asadar, presedintele nu a vrut sa devina inamicul public al bugetarilor, a preferat sa evite cu orice pret un miting al profesorilor in fata Cotrocenilor si nu a ezitat sa mai impinga economia Romaniei un pas (destul de mare) catre marginea prapastiei.
In fond si la urma urmei, bugetul pe anul viitor e problema Guvernului. Daca Tariceanu se va tine de cuvant si va ingheta salariile prin ordonanta de urgenta, PNL va intra pe o panta abrupta de scadere a popularitatii, iar Basescu, si implicit PD-L, va ramane oaia alba care a incercat sa ridice nivelul de trai al bietilor dascali.
Resurse financiare sunt, si din bugetul actual se poate asigura plata salariilor marite pana la 31 decembrie, a mai spus presedintele.
Asta dupa ce atat premierul, cat si guvernatorul BNR