Firma care a concesionat pe 15 ani întreţinerea reţelelor de iluminat primeşte 16 milioane de euro anual de la primărie şi mii de reclamaţii. Sursa: Arhiva EvZ
La căderea serii, tot mai multe zone din oraş se transformă în insule de întuneric din cauza defecţiunilor reţelei de iluminat public. Oamenii spun că le e teamă să meargă pe străzile obscure şi că, în pofida reclamaţiilor, nimeni nu schimbă becurile. Responsabilitatea întreţinerii reţelei îi revine firmei Luxten, cu care Primăria Capitalei a încheiat un contract pe 15 ani, în 1997.
„Din anul 1998 am investit pentru modernizarea întregului sistem de iluminat public al Capitalei, iar rezultatele se văd atât pe mari bulevarde şi străzi, dar şi în cartiere, parcuri, grădini publice“, se mândresc reprezentanţii companiei pe site-ul oficial.
În realitate, toate cartierele au părţile lor întunecate, iar reclamaţiile se rezolvă greu sau deloc, lucru recunoscut şi de reprezentanţii unor primării de sector. Oamenii de la Luxten, însă, dau vina pe noua echipă de la primărie, pe greaua moştenire de la Electrica, pe copacii care cad peste firele electrice.
Campioane la plângeri- sectoarele 1 şi 2
Cele mai multe disfuncţionalităţi ale iluminatului public apar pe străzile periferice, dar şi în parcuri sau pe bulevarde. Parcul IOR, Centrul Istoric, Mitropolie, Cotroceni, Ferentari, Rahova, Luptătorii Antifascişti, Valea Ialomiţei, Timpuri Noi, Tineretului, Bulevardul Dimitrie Pompeiu, Mircea Eliade sunt doar câteva dintre locurile în care trecătorii sunt nevoiţi să bâjbâie pe întuneric.
În alte zone, chiar dacă iluminatul e, în mare parte, funcţional, din loc în loc becurile refuză să se aprindă sau pâlpâie bolnav. „De câteva luni, întreaga alee din faţa Dealului Mitropoliei este cufundată în întuneric. Nu e normal ca în plin centru al oraşului să