Scriitorul sârb Milorad Pavio (n. 1929, Belgrad) şi-a configurat ultimul său roman ca pe o antologie de proză contemporană universală, care cuprinde 38 de scriitori din tot atâtea ţări şi limbi în care "antologatorul" a fost tradus.
Deşi obişnuiţi cu proza paviciană mirific populată, suntem încă o dată surprinşi să întâlnim în noul său roman Teatru din hârtie o cohortă pestriţă de figuranţi pe care Pavio o regizează cu o lejeritate demiurgică. Căci scriitorul sârb este evident autorul celor 38 de povestiri, ca şi al notelor biobibliografice ale scriitorilor fictivi. De altfel Pavio mărturiseşte că a simţit o mare bucurie gândind scriitori şi scriitoare cărora, în fişele biobibliografice, le-a distribuit titluri de cărţi nicicând scrise şi vieţi care nu au existat.
Aşadar, avem de-a face cu un roman-antologie cu patină apocrifă, în care osmoza între biografia autorului şi substanţa cărţii s-a produs în spiritul declarat şi asumat de Pavio, care nu a intenţionat să pastişeze stilul literar al scriitorilor reali din aceste ţări, ci s-a străduit doar ca acestor literaturi cărora povestirile sale le aparţin ipotetic să le aducă un spor de tonuri.
Teatru din hârtie, roman prodigios de eterogen, în care canonul literar luptă cu inerţia, în sensul reducţiei dintre esenţă şi existenţă, pare infuzat de acel dicton cu tentă paradoxală al lui H. Taine: "Stilul nevăzut este perfecţiunea stilului."
Gane Sotiroski (F. R. Macedonia)
Sotiroski este poet şi prozator. A studiat la Skoplje, la Sofia şi la Belgrad istoria artei. Este tradus în engleză. Provine din marea familie Kija şi Sotiraoi din Prilep care a dat pictori, poeţi şi care astăzi dă traducători şi oameni de afaceri. A publicat nişte însemnări şi interviuri la o editură din Strumica. De pildă, sub titlul Feminism:
"EL: îţi dau bani, cumpără-ţi chiloţi.
E