De la alegerea articolului "How to survive a credit crunch-the risk managers saw it coming" drept cover story pentru revista in-house a ING in urma cu un an, pretul actiunilor grupului olandez bancar si de asigurari a scazut cu 71%, scrie Financial Times.
Recent, acesta a acceptat o injectie de capital in valoare de 10 mld. euro din partea guvernului, dupa ce a dezvaluit ca ar putea raporta prima pierdere trimestriala din istoria sa.
Chiar daca tonul revistei si al membrilor consiliului de conducere, care au subliniat in repetate randuri relativa securitate a ING in vremuri tumultuoase, a aparut drept exagerat de increzator, au existat totusi motive obiective pentru acest lucru.
Cu active de 1.400 mld. euro, de doua ori valoarea produsului intern brut olandez, ING este cel mai mare grup al tarii si opereaza cu o aversiune sporita fata de risc.
Cea mai mare parte a finantarii grupului provine de la deponentii individuali din cadrul operatiunilor sale locale Postbank si ai diviziei internationale ING Direct. Michel Tilmant, director executiv, a incercat timp de multe ore in ultimul an sa explice cat de plictisitor este modelul de business.
Singura sursa reala de ingrijorare in randul investitorilor a fost legata de portofoliul de asa-numite titluri bazate pe ipoteci Alt-A, evaluate la 22 mld. dolari la sfarsitul trimestrului doi si supuse unor noi reduceri de valoare contabila la sfarsitul trimestrului trei.
Ipotecile Alt-A se situeaza intre titlurile subprime si prime. John Hele, director financiar, a declarat ca grupul ING este in continuare convins ca titlurile detinute au o calitate destul de ridicata pentru a se evita pierderi importante.
Cea mai mare parte a activelor Alt-A sunt detinute de ING Direct din Statele Unite. Acesta a investit in ele numai pentru ca s-a constituit drept asociatie de economii si trebuie, conform