Blocajul de pe pietele de credit din Europa Centrala si de Est va mai dura o perioada, desi acestea au reactionat pozitiv la masurile coordonate adoptate de tarile europene pentru sustinerea sistemelor financiare locale, anticipeaza analistii Erste Bank.
"Prin urmare, volatilitatea marjelor CDS-urilor (contracte swap destinate transferului de risc al creditului dintre doua parti - n.r.) va continua pana la restabilirea increderii, in timp ce spread-ul la credite se va mentine la niveluri ridicate", se arata intr-un comunicat al bancii austriece. Companiile din Europa Centrala si de Est au in mare parte o capacitate ridicata de generare a fluxului de numerar si dispun de facilitatile de credit obtinute de la banci.
"Nu ne asteptam ca firmele sa se confrunte cu un risc de lichiditate. Totusi, incetinirea economica reprezinta un periocol la adresa fluxurilor de numerar, in special in industriile ciclice si in cadrul firmelor aflate in clasa de grad speculativ, care ar putea suferi o deteriorare a calitatii creditelor pana in 2009", potrivit Erste Bank.
Primele de risc din regiune au fost afectate de criza globala de lichiditati si de temerile privind incetinirea semnificativa a economiei zonei euro.
"In opinia noastra, preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare in CEE nu sunt sustinute la nivel fundamental. Bancile din zona CEE nu au investitii legate de piata titlurilor ipotecare riscante (subprime), prin urmare nu sunt fortate sa reevalueze in scadere portofoliile de active. Spread-urile dintre ratele dobanzii-cheie si ratele pietei monetare indica un nivel mai ridicat de incredere in randul bancilor locale", potrivit Erste. De exemplu, rata dobanzii pe piata interbancara pentru creditele cu scadenta la trei luni este in Cehia de 4,09% si de 4,29% in Slovacia, comparativ cu 5,38% in zona euro. Dobanda de politica monetara este de