Cine se smulge din vârtejul solicitărilor zilnice pentru a-şi apleca privirea asupra versurilor Luminiţei Niculescu va redescoperi frumuseţea unui orizont lăuntric pe care îl socotea pierdut. Cu parcurgerea treptată a poemelor cuprinse în volumul sugestiv intitulat Preţul sufletului (Ed. Marineasa, Timişoara, 2008), cititorul va intra în spaţiul tot mai pur al reculegerii şi al regăsirii de sine. Miracolul este posibil deoarece autoarea ne ia, cu spontană generozitate, să-i fim oaspeţi şi însoţitori de taină pe drumul ei către Dumnezeu.
Distinsă anglistă, devotată şi entuziastă profesoară universitară, dăruită eseistă şi traducătoare, Luminiţa Niculescu şi-a luat doctoratul în filologie cu o teză despre Metaforele alchimice în literatura Renaşterii, teză susţinută şi publicată în America (1982), şi a scris două cărţi de meditaţie, Palmele îngerilor: 15 exerciţii de smerenie româno-americană (1996) şi Palmele oamenilor: minuni spuse şi nespuse (2006). Prezentul volum de poeme se situează pe aceeaşi traiectorie ascendentă, care face din creaţia acestei artiste (fie că este vorba despre lucrările ei academice, despre eseuri, tălmăciri, meditaţii sau versuri) un pelerinaj spre reaflarea sâmburelui divin din uman.
Dacă în Palmele îngerilor şi în Palmele oamenilor, Luminiţa Niculescu îşi decantează trăirile, amintirile, experienţele de viaţă şi de lectură, sublimându-le în paşi de apropiere, în epifanii ale întâlnirii cu inefabilul, în Preţul sufletului, poezia devine un exerciţiu de zbor, prin care fiinţa tinde să se elibereze de materialitatea sa, pentru a putea intra în comuniune cu Spiritul suprem.
Aceste exerciţii au o alcătuire riguroasă, izvorâtă din necesitatea disciplinei interioare care dictează "regulile de zbor". Se remarcă, pe de o parte, aspectul formal al poemelor, concepute după regulile prozodiei şi ale formei fixe (sonet