Plantele sunt cea mai bună soluţie pentru îngrijirea feţei. Pe lângă faptul că nu dăunează sănătăţii sunt mai ieftine decât cosmeticele obţinute prin procedee chimice şi chiar mai eficiente. Iată câteva recomandări pentru îngrijirea tenului.
Pentru tenul uscat şi obosit Compresele călduţe cu infuzie obţinută din flori de muşeţel sau de gălbenele redau aspectul sănătos al tenului, stimulând circulaţia periferică. Infuzia se prepară din două-trei linguri de plantă la o cană cu apă fiartă. Proprietăţi emoliente au şi florile de crin, folosite tot sub formă de infuzie călduţă la care se adaugă puţină miere. Pentru hidratarea pielii se pot folosi rondele de castraveţi sau de kiwi, care se aplică pe faţă. Pentru calmarea şi hidratarea tenului, se foloseşte o mască din suc de portocale şi miere sau suc de pepene galben la care se adaugă lăptişor de matcă.
Pentru tenul gras Femeile cu ten gras au faţa congestionată, înroşită şi porii dilataţi. Pentru închiderea porilor şi diminuarea secreţiei de sebum se pot aplica pe faţă comprese călduţe cu infuzie din flori de potbal sau din flori şi frunze de nalbă de cultură. Din patru flori de nufăr alb, fierte în patru pahare de apă, se prepară un decoct cu care se şterge faţa înroşită. Tot pentru acest tip de ten se recomandă compresele călduţe cu infuzie de pătrunjel.
Măşti pentru tenurile ridate şi obosite Pentru aceste tipuri de ten sunt recomandate măştile care se aplică seara, cu câteva ore înainte de culcare. Se amestecă o linguriţă de lapte călduţ cu o linguriţă de polen şi un gălbenuş de ou proaspăt. Masca se ţine pe faţă 20 de minute, apoi se spală tenul cu apă caldă. Se aplică tifoane sau comprese sterile îmbibate în suc de fructe (piersici, căpşune, pepene galben) amestecat cu miere de albine. În loc de suc de fructe se pot folosi infuzii de nalbă, mentă, cimbrişor de câmp şi muşeţel, care dau un aspect pr