“România, dacă va fi invitată, va participa în orice formulă care va întări securitatea sa energetică”, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, cu “România, dacă va fi invitată, va participa în orice formulă care va întări securitatea sa energetică”, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, cu trimitere la proiectul energetic rusesc South Stream.
Totuşi, oficialul român a recunoscut că până acum nu au existat, la nivel oficial, niciun fel de discuţii. Reţeaua de conducte South Stream concurează Nabucco, un proiect al Uniunii Europene, susţinut şi de SUA, în care România este implicată direct. Nabucco a fost gândit ca o alternativă la resursele energetice ruseşti şi odată realizat ar reduce dependenţa energetică europeană faţă de Rusia.
“Rezistaţi!”
Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul European, polonezul Jacek Saryusz-Wolski, a cerut Bucureştiului să reziste tentaţiei de a intra în South Stream.
“Veţi fi lăsaţi la mâna furnizorului. E un principiu logic – cu cât eşti mai dependent, cu atât plăteşti un preţ mai mare”, a declarat Wolski corespondentului
NewsIn. “Cea mai bună legătură directă cu Rusia a fost în Comintern. Dacă vreţi să vă întoarceţi acolo, vă urez succes”, a mai spus oficialul european.
“Sunt ţări care acceptă oferta ruşilor, din motive înguste şi lipsite de viziune, şi ţări care refuză”, a declarat polonezul. “În termeni politici, este împotriva spiritului şi principiilor de solidaritate ce stau la baza Uniunii Europene. Preţul pe care îl vom plăti va fi foarte mare”, a avertizat Jacek Wolski.
“România a demonstrat solidaritate în 1939, când a primit armata poloneză, ... în timp ce Rusia şi Germania invadau ţara. România a demonstrat atunci independenţă. Ţările au perso