Spre deosebire de Bulgaria, legislaţia noastră permite grupului rusesc să fie proprietarul tronsonului românesc al gazoductului South Stream. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
România ar putea fi preferată Bulgariei în proiectul South Stream întrucât legislaţia naţională permite Gazprom să rămână proprietarul tronsonului de conductă care tranzitează ţara noastră. Asta în condiţiile în care, zilele trecute, presa internaţională scria că Bulgaria întârzie implementarea proiectului, susţinând că doreşte să fie proprietarul conductei de pe teritoriul său, în detrimentul consorţiului Gazprom-Eni.
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a admis, ieri, că partea rusă a transmis semnale pozitive privind implicarea ţării noastre în proiect. „Până acum, la nivel oficial, nu există o invitaţie, dar sunt anumite semnale faţă de care România a manifestat deschidere şi, dacă va fi invitată, va participa în orice formulă care ar putea să întărească securitatea sa energetică“, a subliniat oficialul.
Ministrul nu vorbeşte fără ruşi
El a evitat să ofere, însă, detalii fără acordul partenerilor din aceste discuţii. „Nu fac niciun comentariu ca ministru decât atunci când sunt împreună cu izvorul semnalelor, în urma unei posibile întâlniri, unde, împreună cu mine, ar fi interlocutorii acestui proiect. Orice declaraţie unilaterală va alimenta un tip de ambianţă care nu este propice“, a spus Vosganian.
La rândul său, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, spune că legislaţia a fost modificată tocmai pentru a facilita dezvoltarea proiectului Nabucco, care a necesitat derogări privind reglementările referitoare la accesul terţilor la sistemele de transport al gazelor şi la metodologiile de tarifare. „Legislaţia naţională spune că oricine poate construi conducte în România, iar Gazprom poate fi proprietarul tronsonului care tranzite