Pentru prima data in ultimul an si jumatate, euro a trecut sub pragul de 1,30 de dolari, desi cu putin in urma stabilea recordul de crestere: 1,6 dolari pentru un euro. Motivul scaderii abrupte a monedei unice fata de moneda americana este reducerea cresterii economice din zona euro, apreciaza analistii, intrucat, spun acestia, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia catre dolar. Mathieu Plane, economist la Observatorul francez de conjuctura economica, vine cu o opinie putin iesit
Pentru prima data in ultimul an si jumatate, euro a trecut sub pragul de 1,30 de dolari, desi cu putin in urma stabilea recordul de crestere: 1,6 dolari pentru un euro.
Motivul scaderii abrupte a monedei unice fata de moneda americana este reducerea cresterii economice din zona euro, apreciaza analistii, intrucat, spun acestia, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia catre dolar.
Mathieu Plane, economist la Observatorul francez de conjuctura economica, vine cu o opinie putin iesita din comun. Daca majoritatea expertilor afirma ca slabirea monedei unice nu este benefica pentru zona euro, si au totate motivele sa creada acest lucru, Plane este de parere ca acest lucru, dimpotriva, va avea un efect benefic, ce e drept, care se va vedea pe termen lung.
Economistul francez observa faptul ca in luna iulie a acestui an, analistii erau alarmati ca cresterea excesiva a monedei euro avea un efect nefast asupra comertului european.
"Caderea euro va permite scaderea preturilor la importuri. Dupa cateva luni, aceasta scadere va avea un efect pozitiv asupra cresterii economice. Ce pierdem in materie de putere de cumparare este mai putin important decat ce am putea pierde in materie de competitivitate", declara Mathieu Plane.
Sursa: 20minutes