Depozitele populatiei la banci si-au temperat ritmul de crestere de la inceputul acestui an, ajungand in septembrie sa inregis-treze o crestere anualizata, in termeni reali, de 24,3% la depozitele in lei si de 30,4% la depozitele in valuta, conform datelor BNR.
La inceputul anului, ritmul de crestere al depozitelor populatiei era cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare. Analistii spun ca unul din motivele pentru care soldul depozitelor constituite de clienti la banci si-au incetinit ritmul de crestere este raportarea la o baza din ce in ce mai mare.
Valoarea totala a depozitelor constituite de populatie, cumulat in lei si euro, s-a ridicat in septembrie la 81 de miliarde de lei (21,7 miliarde euro). Desi cresterea a fost mai accelerata in cazul depozitelor in lei, economiile populatiei in lei raman la un nivel mult mai ridicat, reprezentand circa 62% din totalul depozitelor persoanelor fizice.
In cazul depozitelor persoanelor juridice, situatia sta similar, economiile in moneda nationala fiind majoritare, adica 70% din total. Soldul depozitelor constituite de clientii companii ai bancilor a ajuns in septembrie la 64,2 miliarde de lei (17,2 miliarde de euro).
La nivel agregat, depozitele populatiei si ale firmelor au ajuns in septembrie la 145,38 de miliarde lei, in crestere cu 32,6% fata de aceeasi luna a anului anterior.
Desi economiile la banci nu si-au accelerat cresterea in ultimele luni, in valoare absoluta acestea au crescut semnificativ, pe fondul majorarilor de dobanda operate in piata. In prezent, sunt banci care ofera si peste 11% la depozitele la termen pe sase luni. Per total, dobanzile au crescut in medie cu circa trei puncte procentuale de la inceputul anului.
Depozitele populatiei la banci si-au temperat ritmul de crestere de la inceputul acestui an, ajungand in septembrie sa inregis-treze o crestere anualizat