Clujeanca Ramona Popa este prima mămică din ţară care a donat sânge placentar la banca publică de celule stem. Banca publică de celule stem din România, deschisă la Cluj în luna septembrie, a strâns deja câteva zeci de donatori. Clujeanca Ramona Popa este prima mamă din România care a donat sânge placentar la banca publică de celule stem din România, deschisă în luna septembrie de Cord Blood Center în colaborare cu Fundaţia Eurocord România.
De profesie medic stomatolog, aceasta a aflat despre bancă la târgul Expo Bebe, organizat la Expo Transilvania, şi a luat decizia pe loc. „Ştiam de benefiicile sângelui placentar şi n-am vrut să ne facem depozit privat, pentru că, după ecografie, ştiam că va fi un copil sănătos. Sunt conştientă că aşa îi pot ajuta şi pe alţii”, a explicat Ramona.
Aceasta a spus că mamele ar trebui încurajate să doneze. „Multă lume nu ştie încă de acest lucru şi astfel sângele placentar ajunge la gunoi. E păcat să se piardă un ajutor”, a mai spus Ramona.
Cum se donează sângele placentar?
Banca publică oferă posibilitatea unei persoane bolnave care are nevoie de transfuzie de sânge, să apeleze, în mod gratuit, la un donator aflat în baza de date a băncii. După naşterea copilului se recoltează sângele placentar din cordonul ombilical. Medicul care asistă la naştere este cel care o întreabă pe mamă dacă este sau nu de acord să doneze sângele placentar. Atât recoltarea cât şi depozitarea sângelui placentar donat sunt gratuite.
Prietenii au fost reticenţi
Fetiţa Ramonei, Maria Alexandra, are numai trei săptămâni şi s-a născut pe data de 27 septembrie. „A avut la naştere 3,7 kg şi 54 de centimetri. Sper ca naşterea ei să salveze vieţile altor copii”, a declarat Ramona, care a cerut deja personalului băncii să-i transmită numele sub care va fi stocată mostra. „Aş vrea